Študija primera: Petrol d.d. ohranil 100% natančnost meritev z Google Analytics v skladu z zakonom

Rešitev SafeMetric odobrena s strani Informacijskega pooblaščencaLjubljana, 25.03.2014 Rešitev Safemetric, namenjena varni in zakonsko ustrezni uporabi spletne analitike brez vplivov na relevantnost pridobljenih podatkov o spletni obiskanosti, odobrena s strani Informacijskega pooblaščenca.

Rešitev Safemetric podjetjem omogoča nemoteno spremljanje spletne analitike z zunanjimi ponudniki analitičnih rešitev (Google Analytics, Kissmetrics, Clicky in drugi) v skladu z novimi zahtevami Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) brez vplivov na relevantnost pridobljenih podatkov o spletni obiskanosti. Februarja letos je Informacijski pooblaščenec zaradi domnevnega neupoštevanja določb 157. člena ZEKom-1, ki govori o uporabi piškotkov na spletnih straneh, prejel prijavo zoper družbo Petrol in opravil inšpekcijski pregled. Po inšpekcijskem pregledu je bilo ugotovljeno, da največja slovenska energetska družba, ki za z zakonom skladno spremljanje spletne analitike uporablja rešitev Safemetric, ni storila očitane ji kršitve zakona.

Petrol je v svoji obrazložitvi Informacijskemu pooblaščencu med drugim pojasnil, da z uporabo rešitve Safemetric anonimizira naslove IP in zunanjim ponudnikom analitike onemogoča sledenje uporabnikov prek drugih spletnih strani. Informacijski pooblaščenec je v inšpekcijskem nadzoru ugotovil, da navedbe držijo, zato je izdal odločbo, v kateri je ustavil postopek inšpekcijskega nadzora proti Petrolu.

»Rešitev Safemetric zagotavlja anonimizacijo podatkov uporabnikov interneta. Na ta način zadoščamo novim zahtevam Zakona o elektronskih komunikacijah, ki je začel veljati 15. junija lani, ter priporočilom glede uporabe piškotkov in zasebnosti na internetu, obenem pa ne izgubljamo pomembnih podatkov o obiskovalcih našega spletnega mesta,« je povedal Klemen Geršak, vodja tržnih raziskav in digitalnega marketinga v Petrolu. »Kakovostna spletna analitika je za uspešno poslovanje podjetja na trgu danes ključna. Z uporabo iPROM-ove rešitve SafeMetric so analize naših dejavnosti na internetu še naprej natančne, saj ne izgubljamo podatkov pomembnega dela naših obiskovalcev.«

»Če podjetje na svojih spletnih straneh uporablja zunanje ponudnike spletne analitike in ima urejeno privoljenje uporabnikov glede rabe piškotkov v skladu z zakonom, izgubi v povprečju od 45 do 80 odstotkov zabeleženega obiska, s tem pa ključne kazalnike uspešnosti poslovanja na internetu,« pravi Lucie Pokorna, strokovni vodja za strateško internetno svetovanje v podjetju iPROM. »Z uporabo rešitve Safemetric naročniki ohranijo 100-odstotno relevantnost metrik in s tem konkurenčno prednost. Podjetja z uporabo rešitve Safemetric tako še naprej nemoteno razvijajo svoj posel na internetu in obenem svojim spletnim obiskovalcem zagotavljajo najvišjo stopnjo zasebnosti, kar je za ugled podjetja ključnega pomena.«

Dodatne informacije:

iPROM, d. o. o.
Lucie Pokorna, strokovni vodja za strateško internetno svetovanje
lucie.pokorna@iprom.si
Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana - Črnuče
Telefon: 01 51 10 750

« nazaj